RSS

Rest in Peace, Steve Jobs

Hai semua,

Huhu. Dah lama rupanya saya tak buat entry.

Bukan apa, lupa password lah sebenarnya. Haha.

Okeh, bangun pagi tadi, kita semua dikejutkan dengan berita tentang kehilangan seseorang yang sangat berjasa kepada dunia.

So, i wanna share the news with all of you.


Apple Founder Steve Jobs Dies

SAN FRANCISCO, Oct 6 (Bernama) -- The Apple chairman and former Chief Executive Officer Steve Jobs passed away on Wednesday after a long struggle with pancreatic cancer. He was 56 years old, reported China's Xinhua news agency. Steve's brilliance, passion and energy were the source of countless innovations that enrich and improve all of our lives," Apple said in a statement.

"The world is immeasurably better because of Steve."

The American computer entrepreneur and inventor had been suffering from various health issues following the seven-year anniversary of his surgery for a rare form of pancreatic cancer in August 2004.

Apple announced in January that he would be taking an indeterminate medical leave of absence, with Jobs then stepping down from his role as CEO in late August 24.

"His greatest love was for his wife, Laurene Powell, and his family. Our hearts go out to them and to all who were touched by his extraordinary gifts," Xinhua quoted the statement as saying.

"Apple has lost a visionary and creative genius, and the world has lost an amazing human being," the company said in a statement.

"Those of us who have been fortunate enough to know and work with Steve have lost a dear friend and an inspiring mentor. Steve leaves behind a company that only he could have built and this spirit will forever be the foundation of Apple."

Apple has also put up the following website in memory. They're asking for "thoughts, memories, and condolences" to be shared by way of this email address: rememberingsteve@apple.com

While, Jobs' family, in a statement said that: "Steve died peacefully surrounded by his family. We are grateful for the support and kindness of those who share our feelings for Steve.

"We know many of you will mourn with us, and we ask that you respect our privacy during our time of grief."

Apple's website has changed to "Steve Jobs: 1955-2011," along with the most iconic picture in which the scraggly bearded charismatic visionary posed with one hand up to his chin.

One of the most legendary businessmen in American history, Jobs turned three separate industries on their head in the 35 years he was involved in the technology industry.

Personal computing was invented with the launch of the Apple II in 1977. Legal digital music recordings were brought into the mainstream with the iPod and iTunes in the early 2000s, and mobile phones were never the same after the 2007 debut of the iPhone.

Jobs played an instrumental role in the development of all three, and managed to find time to transform the art of computer-generated movie-making on the side.

The invention of the iPad in 2010, a touch-screen tablet computer his competitors flocked to reproduce, was the capstone of his career as a technologist.

A conceptual hybrid of a touch-screen iPod and a slate computer, the 10-inch mobile device was Jobs' vision for a more personal computing device.

In 1986, Jobs bought The Graphics Group (later renamed Pixar) from Lucasfilm's computer graphics division for the price of $10 million.

Due to his young age, great wealth, and charisma, after Apple's founding Jobs became a symbol of his company and industry.

When TIME named the computer as the 1982 "Machine of the Year", it published a long profile of him as "the most famous maestro of the micro. Jobs was prominently featured in three films about the history of the personal computing industry.

Jobs remained Chairman of the Board at the company, as well as director and an Apple employee. He recommended that company Chief Operating Officer (COO) Tim Cook take his place as CEO. On Tuesday, Cook gave his first keynote address as CEO, unveiling the new iPhone 4S.

-- BERNAMA

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Days With My Father

Days With My Father, Author Phillip Toledano...

I just finished read this book...

Buku ni sangat best... Kisah benar author tentang perjalanan hidupnya bersama Ayahnya selepas kematian ibu/isteri tercinta...

------------------------------------------------------
A little bit bout this book:

Sometimes, when we're talking, my dad will stop, and sigh, and close his eyes.

It's then that I know that he knows.

About my mum.

About everything.

Days With My Father is a son's photo journal of his aging father's last years. Following the death of his mother, photographer Phillip Toledano was shocked to learn of the extent of his father's severe memory loss. He started a blog on which he posted photographs and accompanying reflections on his father's changing state..

Through sometimes sad, often funny, and always loving observations, we follow Toledano as he learns to reconcile the elderly man living in a twilight of half memories that his father has become, with the ambitious and handsome young man he occasionally still sees glimpses of. Days With My Father is an honest and moving reflection about coming to terms with an aging parent.

------------------------------------------------------

Memula baca buku ni pun saya sudah rasa sebak.. Penceritaan yang sangat ringkas tapi mampu membuatkan pembaca 'masuk' ke dalam cerita ni.

The last note before ayah penulis ni meninggal membuatkan saya tersentuh;

For Helena
---------------

Darling,
The wonderful years spent with you, shared with you will soon be coming to an end. I've wanted to convey to you these feelings of remembrance of sharing my life with you. Of appreciation for what you have queen Phillip and me.
(Copy dari surat yang ditulis oleh ayah Philip)


Ayah philip teramat sayangkan isterinya.. Kematian isterinya secara tiba-tiba membuatkan dia tidak dapat menerima hakikat ini. Selama 3tahun Philip terpaksa membohongi ayahnya dengan mengatakan ibunya di Paris sedangkan hakikatnya ibunya sudah meninggal! :(

You must read this book... Yes, MUST READ! Sebab buku ni sangat-sangat best...

P/s: semoga Allah temukan saya dengan insan yang mampu menerima saya seadanya, yang mampu menyayangi saya seperti insan di atas.. InsyaAllah... Amin


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Berita gembira pada 1 Rejab

SALAM 1 REJAB untuk semua....

Alhamdulillah, I just received good news from my bos.

Dalam hati gembira yang teramat sangat. Memang tak putus-putus rasanya mengucapkan Alhamdulillah petang ni.

Benar kata orang, segala dugaan yang Allah datangkan kepada kita, bukan lah sesuatu yang sia-sia.  Memang terselindung hikmah yang kita memang tak terfikir. 

Allah Maha Adil. DIA turunkan kita hujan untuk berikan kita pelangi yang amat cantik. Alhamdulillah...

Ini juga adalah doa dari seorang ibu.  Segala masalah yang datang, saya ceritakan kepada Mak saya.  Mak saya tempat saya luahkan perasaan.  Saya sentiasa ingatkan Mak agar jangan lupa untuk mendoakan saya.  Saya tak boleh bayangkan hidup saya tanpa Mak.

Dan berita hari ni adalah atas berkat doa Mak. Saya yakin akan hakikat ini!


Thanks Ya Allah.. Thanks Emak. Thanks semua!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kisah 2 Hantu

Saya dapat email yang di forward kawan saya semalam.  Seronok layan citer ni. Gelak pun ada. So saya share di sini cerita Kisah 2 Hantu ni yer.

Tersebutlah kisah dua orang hantu. Mereka ni baru bertemu lalu mereka pun berborakla untuk mengisi masa lapang kehidupan mereka sebagai hantu. 

Sepanjang perbualan mereka, Hantu B ni tak habis-habis menggigil. Lalu, Hantu A yang kehairanan ni pun bertanya,

“Apsal kau ni asyik menggigil je?”

“Oh..cara aku mati dulu teruk..aku mati dalam peti ais…sejuk!!” Jawab Hantu B sambil menggigil lagi.

“Ooo..kesian… aku dulu mati sebab heart attack.” Kata Hantu A ramah.

“Kau memang sakit jantung kronik ye? Apsal ko tak gi buat operation? Kalau tak, sure kau tengah lepak-lepak ngan family kau sekarang.” Balas Hantu B.

“Dah,aku dah buat dah !In fact mase aku mati tu, aku in recovery. Panjang ceritanya…” jawab Hantu A sayu.

“Ceritala sikit..Sambil-sambil lepak nih..”

“Camni..Aku syak isteri aku main kayu tiga ngan aku. So this one day, aku ingat nak perangkap la isteri aku..Aku pura-pura gi keje tapi actually aku park keta aku kat simpang hujung umah aku je. Seperti yang aku syak, masuk sebuah keta kat carpark umah aku. Aku rilex dulu sebab nak carik mase sesuai tangkap diorang.”

“So, ko dapatla tangkap diorang?” tanya Hantu B penuh minat.

“Tak. Aku cume jumpe isteri aku je kat dalam bilik. Yang aku heran, mase aku masuk umah tu, aku nampak ade kasut laki kat pintu umah aku. Aku tanye isteri aku tapi die takmo jawab. So aku pun lari-lari sekeliling umah aku nak carik jantan tuh. Abis sume bilik aku carik tapi takde pun..

Last-last, sebab aku penat sangat berlari carik jantan tuh, aku pun jatuh pengsan sebab heart attack. And aku tak sangka aku mati lak…” kata Hantu A mengakhiri ceritanya dengan kesedihan.

Hantu B terdiam mendengarkan cerita Hantu A. Selepas beberapa ketika, Hantu B berkata,

“Kenapa kau tak check kat dalam peti sejuk? Kalau kau check kat situ, sure kita berdua still hidup lagi...



SENYUM.... :)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jangan risau, minyak tidak naik hehe

 Kepada semua pengguna minyak Ron95, anda tak perlu risau... Harga minyak masih lagi kekal pada harga sekarang ni.  Seronok jugak mendengarnya.  Kalau sekarang ni pun isi minyak full tank dah RM80, kalau harga minyak naik, agak-agak berapa yer? Maunyer RM100 untuk full tank.  Bila minyak naik, semua barang pun nak naik. Kalau di kedai-kedai makan tu, minyak naik RM0.10, tetapi harga makanan naik sampai RM0.50.. Mengada-ngada betul tokey-tokey kedai ni naikkan harga.  Tapi pasni harga minyak tak naik, tapi harga makanan naik,  jangan pegi makan dah kedai makan tu.  Boikot jer.  Hehe....



PUTRAJAYA, 25 Mei (Bernama) -- Harga petrol RON95, diesel dan Petroleum Gas Cecair (LPG) kekal buat masa ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri berkata Kabinet memutuskan untuk tidak menaikkan harga petrol RON95, diesel dan LPG buat masa ini setelah rasionalisasi subsidi dibincangkan dengan mendalam dan teliti dalam mesyuarat mingguan Kabinet hari ini.

"Keputusan ini dibuat kerana kerajaan mengambil kira kepentingan rakyat," katanya pada sidang akhbar di kementerian berkenaan di sini hari ini.

Beliau berkata pada masa sama kerajaan akan meneruskan kajian rasionalisasi subsidi secara menyeluruh berikutan peningkatan harga minyak dan gas di pasaran global.

Ditanya adakah Kabinet membincangkan tempoh masa harga berkenaan dikekalkan, Ismail berkata Kabinet tidak membincangkan tentang jangkamasa.

Harga petrol RON95 kini ialah RM1.90 seliter dan diesel RM1.80 seliter. Harga LPG ialah RM1.90 sekilogram.

Kali terakhir harga RON95, diesel dan LPG diselaraskan ialah pada Disember tahun lepas.

Ismail berkata pengekalan harga ketiga-tiga bahan api ini mengakibatkan kerajaan menanggung subsidi sebanyak RM18 bilion setakat ini.

Tahun lalu kerajaan menanggung kira-kira RM8.15 bilion subsidi bagi bahan api yang sama.

-- BERNAMA

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Yakinlah Dalam Berdoa

Saya manusia yang lemah.  Tak semua perkara yang saya impikan dalam hidup ni, saya akan dapat semua. 

Mengadu dengan manusia, sampai bila kita boleh mengadu.  Mungkin sekali, dua kali orang masih sudi mendengar, tapi andai banyak kali, tentu orang akan jemu. Mungkin!

Jadi, dengan siapa lagi yang kita boleh mengadu? Hanya dengan Allah.  Alhamdulillah, banyak doa saya yang Allah telah makbulkan, tetapi ada 1 doa saya yang sampai sekarang Allah tidak makbulkan, namun saya tau saya perlu sabar. 



Hadith:
DARI Anas r.a katanya:"Rasulullah saw bersabda:"Apabila kamu berdoa, hendaklah kamu bersungguh-sungguh, yakin dalam doa (bahawa Allah taala mendengar dan mengabulkan). Janganlah kamu berdoa dengan kalimah:"Ya Allah, jika Engkau mahu, berilah aku! Kerana sesungguhnya Allah Taala tidak dipaksa memenuhi sesuatu doa."
Huraian Hadith:
Sesorang muslim itu hendaklah bersemangat (untuk mencapai) apa yang bermanfaat untuk dirinya serta meminta pertolongan kepada Allah tanpa merasa lemah dan putus asa.
Berdoa mestilah mengikut adab-adabnya supaya menampakkan kesungguhan harapan untuk mendapatkan sesuatu kerana Allah SWT hanya akan menerima doa dari orang yang betul-betul berhajat.
Sumber: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Saya baca artikel ini di MStar Online




BERDOA........ itu adalah jalan terbaik.

"Bila Allah cepat makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu.... Bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu... Bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu.  Oleh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan pun kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Syurgalah Tempatmu Wahai Adik-adikku

16 yang meninggal, 9 orang terselamat.  

Sungguh, dah beberapa kali air mata saya menitis hari ni membaca berita kejadian tanah runtuh yang berlaku di Rumah Anak-Anak Yatim dan Anak-Anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa, Hulu Kelang Sabtu lepas.

Walau tidak berada di tempat kejadian, tapi melihat foto-foto mereka dengan dekat pun boleh buat saya menangis.  Bekerja di agensi berita memberikan saya kelebihan apabila saya dapat melihat foto-foto tempat kejadian dan mangsa-mangsa yang terlibat dengan lebih jelas. Ditanam dalam satu liang lahad, semoga SYURGA lah tempat mu adik-adikku. Al-Fatihah.



KUALA LUMPUR, 24 Mei (Bernama) -- Kunjungan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor ke Hospital Selayang di sini, Selasa nyata membawa keceriaan kepada mangsa tragedi tanah runtuh Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa Hulu Langat.

Mereka berada di hospital kira-kira 45 minit untuk bertanya khabar dan melihat keadaan mangsa-mangsa berkenaan.

Najib dan isteri, yang tiba kira-kira 1 tengah hari, disambut oleh Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai, timbalannya Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil selain pegawai serta petugas hospital.

Turut mengiringi ialah anak-anak Najib dan Rosmah iaitu Nor Ashman, 19, dan Nooryana Najwa, 22, serta rombongan Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti), Badan Amal dan Kasih Selangor (Kasih) serta Skuad Sayang Pergerakan Wanita Umno.

Kehadiran Najib dan rombongan ke Wad 5D itu disambut dengan senyuman oleh mangsa-mangsa dan anggota keluarga mereka terutamanya Mohd Aizat Khusairi Abdul Halim, 13, yang begitu teruja dengan kehadiran pemimpin nombor satu negara itu.

Mohd Aizat Khusairi, yang patah tangan kiri, turut meminta Najib dan Rosmah menurunkan tandatangan di balutan simen tangan kirinya itu.

Berikutan permintaan itu, Rosmah berseloroh sambil berkata, "Jangan bukalah (balutan simen) kalau macam ini, kena simpan ni," katanya sambil disambut gelak tawa keluarga Mohd Aizat Khusairi.

Najib pula sempat bertanya cita-cita Mohd Aizat Khusairi, yang tidak henti-henti tersenyum kerana kedatangan Najib itu ibarat impian menjadi kenyataan remaja itu.

"Saya nak jadi askar, terima kasih (Datuk Seri) Salam 1Malaysia," katanya yang sudah sekian lama mengimpikan pertemuan dengan Perdana Menteri.

Ketika ditemui pemberita selepas itu, Mohd Aizat Khusairi yang kini bertemu kembali dengan ibu kandungnya, Nursuzana Abdullah, 37, setelah terpisah sejak 11 tahun lepas, berkata dia gembira kerana kehadiran Nursuzana telah menguatkan semangatnya.

"Saya kuat semangat untuk terus tinggal di tahfiz, saya juga gembira sebab saya ada dua ibu sekarang," katanya sambil memandang Nursuzana yang dipanggil ibu dan ibu angkatnya, Nor Aida Yaacob, 37, yang dipanggil mama.

Sejak ibu bapanya berpisah pada 2000, Mohd Aizat Khusairi dan abangnya, Mohd Alif Zafran, 15, dijaga dan dibesarkan oleh Nor Aida yang juga ibu saudara mereka.

Sepanjang tempoh 11 tahun itu, Mohd Aizat Khusairi tidak pernah mendengar khabar berita, apa lagi bersua muka dengan ibu kandungnya, walaupun pelbagai usaha dilakukan keluarga angkatnya untuk mencari Nursuzana melalui akhbar.

Nursuzana yang turut berusaha mencari Mohd Aizat Khusairi, berdebar-debar ketika mengetahui tentang anaknya yang terbabit dalam tragedi tanah runtuh itu selepas menonton Buletin Utama TV3.

Najib dan isteri turut melawat mangsa lain iaitu Mohd Alauddin Sofri, 14, Mohd Harris Izuddin Syahrul Azmi, 11, Mohd Syafiq Ibrahim, 21, dan Siti Fatimah Ibrahim, 21, serta menyampaikan sumbangan peribadi kepada semua mangsa.

Rosmah, yang juga Yang Dipertua Bakti dan Yang Dipertua Kasih, turut menyampaikan sumbangan RM1,000 dan hamper kepada setiap mangsa.

Seorang mangsa yang trauma, Siti Fatimah, dilihat masih sugul dan sesekali menitiskan air mata apabila menatap gambar sekumpulan penghuni dan penjaga Madrasah Al-Taqwa yang sedang bernasyid lengkap dengan jubah dan serban mereka pada komputer ribanya.

Rosmah kemudian memujuk Siti Fatimah, yang melihat kejadian itu di depan matanya agar tabah, dan memeluknya bagi mengurangkan kesedihan.

Sementara itu, kembar Siti Fatimah iaitu Mohd Shafiq, 21, yang cedera di leher dilihat masih trauma dan tidak banyak bercakap.

Dia dilihat hanya berbisik dengan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dusun Tua Ismail Sani.

Ismail yang ditemui pemberita kemudian berkata Mohd Shafiq memintanya bertemu dengan tok guru mereka di rumah itu supaya menjaga anak-anak yatim yang terselamat selain mengharapkan agar bangunan baru dibina semula untuk kemudahan mereka.

Najib dan isteri turut melawat mangsa yang kini dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) hospital itu iaitu Zulkhairi Aminuddin, 12, Mohd Izzudin Abdullah @ Ibrahim, 29 dan Md Izwan Zakaria, 32.

-- BERNAMA 


p/s: membaca berita di atas pun buatkan saya sebak hiba.  Menerima realiti yang berlaku dalam hidup memang susah tetapi itulah yang perlu kita hadapi.  Sesungguhnya, kematian memang akan berlaku kepada kita samada kita bersedia atau tidak.  DaripadaNya kita datang, kepadaNya kita kembali.  Al-Fatihah. 

p/s/s: Maafkan saya andai ada kesilapan yang telah saya lakukan sepanjang hidup saya ni.  Halalkan segalanya. Maaf juga andai ada yang tersinggung dengan saya. :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kes simbah asid - Air Dan Serbuk Penaik Untuk Kurangkan Kesan Asid

Sekarang ni banyak sungguh kes simbah asid. So tadi masa tengah baca news di bernama.com, saya terjumpa tentang perkara penting yang perlu ada dan perlu di bawa walau kemana-mana kita pergi dan moga-moga ianya dapat membantu ketika kita atau orang sekeliling benar-benar memerlukan.  PREVENTION IS BETTER THEN CURE.  MALANG TIDAK BERBAU. 



Oleh Voon Miaw Ping

KUALA LUMPUR, 24 Mei (Bernama) -- Beberapa siri insiden serangan asid di Lembah Klang baru-baru ini jelas menimbulkan ketakutan di kalangan orang awam, terutamanya kaum wanita.

Sehingga kini, sejumlah 23 kes dilaporkan sejak Mac namun orang yang bertanggungjawab masih bebas lepas.

Namun, seorang pakar kimia Prof Dr Zainudin Arifin berkata orang ramai tidak seharusnya berasa cemas dan terancam dengan insiden berkenaan.

"Mereka seharusnya keluar dan pergi bekerja seperti biasa, dan pada masa sama mereka hendaklah mengambil tindakan dan langkah keselamatan. Kesan akibat simbahan asid boleh dikurangkan jika mereka tahu apa yang hendak dilakukan," katanya kepada Bernama pada Selasa.

Bagi mencegah kesan penghakisan teruk dan kecacatan kekal pada kulit, Zainudin daripada Jabatan Kimia, Fakulti Sains, Universiti Malaya menasihatkan kaum wanita supaya membawa sebotol air dalam beg tangan mereka dan menggunakannya untuk mencuci simbahan asid jika kejadian seumpamanya berlaku kerana air adalah bahan pelarut mudah mencairkan kimia.

"Cuci bahagian badan dan bersihkan simbahan asid dengan menggunakan sebanyak air yang mungkin kerana masa amat kritikal ketika ini. Jika anda melengahkan pencucian asid itu, kesan lebih buruk dan menakutkan akan berlaku.

"Dapatkan sebanyak air dan berada di dalam aliran air sekurang-kurangnya 15 minit, lebih baik jika dapat 30 minit, kemudian tukar pakaian dan hanya selepas itu anda dapatkan rawatan," katanya.

Beliau berkata jika serbuk penaik, sodium bikarbonat boleh diperoleh, mangsa simbahan asid boleh mencampurkannya dengan air dan meletakkan di kawasan yang terkena simbahan asid bagi meneutralkan kesan asid berkenaan.

"Dan jika dalam paling teruk di mana tiada air boleh diperoleh, lap kawasan yang terkena simbahan asid dengan sebersih-bersihnya," kata beliau.

Beliau juga mencadangkan kaum wanita menggunakan alat pelindung keselamatan seperti kaca mata besar.

Mengenai insiden simbahan asid yang berlaku di sekitar Lembah Klang ini, Zainuddin percaya bahan yang digunakan dalam serangan berkenaan bukan larutan beralkali seperti yang dilaporkan tetapi adalah asid cair.

Katanya terdapat empat jenis asid yang lazimnya mudah diperoleh di pasaran iaitu asid formik, asid hidroklorik, asid sulfurik dan asid nitrik.

Beliau berpendapat bahawa cadangan kerajaan untuk mengawal jualan asid di pasaran tidak sesuai dan tidak akan dapat menyelesaikan masalah berkenaan.

"Jika ada seorang yang lemas, adakah kita akan melarang semua orang daripada berenang? soalnya.

Beliau berkata cadangan ini juga tidak membantu memandangkan asid merupakan bahan penting bagi kebanyakan industri pembuatan dan pertanian.

Asid boleh diperoleh dengan mudah di kedai-kedai menjual alat perkakasan dan ia juga digunakan untuk tujuan pembersihan.

"Mengenai kegunaan asasnya, asid sangat berkesan sebagai agen bagi membersihkan kotoran.

"Dan sebagai negara perindustrian, kita menggunakan banyak asid terutamanya asid sulfurik, yang juga merupakan sejenis bahan yang paling banyak dikeluarkan dan bahan penghakis paling berkesan," katanya.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dilaporkan sebagai berkata beliau akan mencadangkan kepada Kabinet untuk menghadkan penjualan asid berikutan insiden yang berterusan berlaku itu.

-- BERNAMA


Ya Allah, selamatkanlah diriku dan teman-temanku walau ke mana sahaja kami pergi dan di mana sahaja kami berada ya Allah. Hindarilah kami dari sebarang perkara yang tidak diingini ya Allah. Sesungguhnya kami hanya bertawakkal kepadaMu ya Allah.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kata Hikmah - Sahabat

"Selemah-lemah manusia ialah orang yang tidak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu adalah orang yang mensia-siakan sahabat yang telah dicari"

                                                                                                                 Saidina Ali


p/s: Saya minta maaf andai ada salah dan silap yang telah saya lakukan dengan sesiapa pun selama kita berkawan. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

11 Pesanan Ayah

Kamu bernasib baik sekiranya memiliki kekasih yang sejati, kawan yang setia, dan orang lain yang sentiasa berada disekeliling untuk menyokong setiap tindakan kamu. Tetapi kamu perlu ingat, dua orang yang paling penting dalam hidup kamu adalah ayah dan ibu.

Kamu mesti kuat supaya orang lain tidak dapat mengganggu ketenangan fikiran kamu, jangan terlalu cepat untuk marah, jangan menjadi seorang yang penakut, dan jangan sesekali kamu leka dengan kebahagiaan yang kamu ada sekarang.

Kamu perlu tahu sekiranya kamu mempunyai masalah yang besar, pasti ada orang lain yang mempunyai masalah lebih besar daripada kamu. Jangan sesekali berasa putus asa terhadap apa yang kamu lakukan. Terus mengejar terhadap apa yang kamu impikan selama ini.

Belajarlah untuk berjimat, jangan terlalu boros. Pulangan untuk jangka masa panjang adalah lebih baik daripada kepuasan jangka pendek.

Kamu jangan jadi seorang yang kaki ampu. Kamu perlu tegas dengan pendirian kamu sendiri. Buktikan juga bahawa kamu mempunyai harga diri.

Kamu tidak perlu terlalu bergantung terhadap pandangan orang lain terhadap kamu. Lupakan dan cuba buktikan kepada diri sendiri bahawa kamu boleh menjadi lebih baik daripada apa yang mereka fikirkan.

Tidak semua perkara yang kamu lalui sepanjang kehidupan ini adalah menggembirakan.

Jangan sesekali berhenti daripada melakukan perkara yang kamu suka dan bangga terhadap hasilnya.
Sekiranya kamu mencari pasangan hidup, carilah pasangan yang mampu untuk menjamin masa depan kamu, yang dapat memberikan kamu kebahagian, ketenangan dan perlindungan. Tetapi ingat, wang bukanlah segala-galanya.

Perkara paling penting sebelum kamu membuat keputusan hidup kamu adalah restu ayah dan ibu.

Sekiranya ayah dan ibu menghalang kamu daripada melakukan sesuatu perkara, ia bukan bermakna kami seratus peratus tidak setuju. Kami cuba mengingatkan agar kamu tidak tersalah langkah. Sekiranya kamu yakin dengan keputusan yang dilakukan, buktikan kepada kami.

source: ILuvIslam

p/s: saya rindukan kasih sayang seorang ayah. Pejam celik pejam celik, tahun ni dah 13tahun abah kembali ke rahmatullah... AL-FATIHAH untuk abah.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Gara-gara segelas Nescafe

Saya MC hari ni... :(

Petang semalam saya minum Nescafe sebab saya sangat mengantuk petang semalam.. So saya terfikir untuk minum Nescafe.. Turun ke cafe, saya order nescafe ais...

Saya memang tau saya tak boleh minum nescafe tapi tetap gatal nak minum... So selepas minum, saya terus rasa kelainan pada badan.. Seram sejuk seram sejuk pastu jantung pun berdegup kencang sangat. Saya jadi berdebar-debar. Saya dapat agak, ni tentu pasal minum nescafe..

Sampai rumah, saya terus rehat.. Memang betul-betul rasa x selesa.. Saya minum banyak air masak dan air milo.. Tapi dalam sakit-sakit sempat pegi tengok Nur Kasih The Movie tayangan hari pertama, 12.30 midnite 19 Mei 2011..

Hari ni, tengahari, datang balik rasa tak selesa.. Saya minta excuse dari masuk meeting then saya balik terus pergi klinik... Macam-macam doktor nasihat saya, jangan makan itu jangan makan ini.. Air the dan nescafe perlu dielakkan sebab mengandungi kefein.. Doktor kata saya alergi kafein.. Doktor jugak cakap, saya mungkin stress...

Yer, saya memang sedikit stress gara-gara apa yang berlaku beberapa hari lalu.. Tapi tu small matter jer.. Hehe..

Doakan saya cepat sembuh... Amin

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Misi Menyiapkan Proposal

Ehem ehem.. Saya pekerja cemerlang malam ni.. Nape? Sebab membawa balik kerja office ke rumah.. Proposal ni kena submit petang esok..

Cemerlang lah sangat kan.. Padahal kerna terpaksa.. Tapi demi kerja, ku turutkan jua..

Actually, mula-mula proposal ni bos saya cakap biar dia buat.. Tapi alih-alih petang tadi dia serahkan task ni kepada saya.. Maunya saya x gabra.. Adoyai..

Dahlah ni first time saya kena buat proposal.. Memang kelam kabut lah.. Masa dapat task ni, berdenyut-denyut kepala.. Maunya x berdenyut, proposal ni penting sebab ni first trial saya untuk membawa projek untuk office.. Saya bukan orang sale tapi sajer gedik-gedik nak cuba jadi orang sale.. Kahkahkah..padan muka untuk diri saya sendiri..

Saya x mampu nak siapkan kerja ni kat office petang tadi so saya merajinkan diri bawak balik kerja ni dan siapkan kat rumah.. Balik tadi tido dulu sekejap, dalam pukul 9.30pm start buat kerja.. Proposal ni senang jer sebenarnya but since saya tiada pengalaman lagi, so jadi lambat..

Tak pasti lah pukul berapa saya dapat siapkan proposal ni.. Hope dapat siapkan as soon as possible.. Mata dah ngantuk ni..

Semoga proposal ni membawa tuah untuk saya.. Amin..

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Happy Birthday Wandi

Hari ni, 6 Mei 2011 merupakan birthday one of my officemates, Iswandi.. Umur Wandi pada tahun ni 27 dah.. Hehe

Wandi, dah tua kamu yer.. Kekekeke.. Semoga sentiasa dilindungi Allah, dimurahkan rezeki dan happy sokmo yer..

Oh yer, Wandi ni pandai sangat buat kek and cupcake.. Dia memang expert buat kek lapis.. Kek lapisnya sangat best.. Sekarang ni Wandi kembangkan lagi perniagaan dia dengan membuat cupcake.. Comey-comey and cute jer cupcakes yang dia buat.. Memasak pun dia kata.. Pendek kata, memang bertuah lah siapa-siapa yang dapat Wandi ni..

HAPPY BIRTHDAY WANDI!!!!

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Punch Card Merah - I'm Late today

Good morning...

Hari ni saya terlambat datang office gara-gara terlambat bangun. Dah lah terlambat bangun, sempat lagi tengok HotFm di 8TV.. Hari ni, Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak datang HotFm..

Sambil-sambil tengok HotFm tu, saya bersiap-siap lah untuk ke office..

Hambik ko! Jem lah pulak Jalan Genting Klang hari ni.. Biasa hari Jumaat, Jalan Genting Klang tak adalah jem, sebab tu saya tak berdebar langsung kuar lambat.. Alih-alih, jangkaan ku silap. Jem jem jem.. Hehe

Bila dah melepasi Jalan Genting Klang tu, jalan dari Istana Budaya ke Semarak pulak jem.. Apelah nasib.. Sepanjang minggu ni asyik menempuh jalan jem jer.. Aku and jem ibarat aur dengan tebing, isi dengan kuku plak.. Adoyai..

Sampai office, kul 9.08 minit pagi.. Ape lagi, merahlah punch card ku hari ni.. Huhu

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mee Kolok Sarawak

Sekarang ni, bila petang menjelang, asyik hujan jer... Bila petang, hujan.. Kalau tak hujan, macam pelik pulak..

Di KL ni, kalau hujan, jalan confirm jem.. Sana sini pasti jem..

Ok, berbalik kepada topik di atas tu, bila hujan jer kita akan cepat lapar. Bila lapar, perut akan merengek-rengek minta di isi..

Masa ni lah saya akan teringat akan keenakan Mee Kolok Sarawak.. Mee kolok Sarawak tersangatlah best. Sebelum ni, saya hanya dengar nama sahaja tapi when I went there end of March aritu, saya tak lepaskan peluang menikmati keenakan mee kolok ni.. Mungkin ada yang tak tau macam mana rupa Mee Kolok Sarawak kan?

Mee kolok Sarawak lebih kurang macam ni lah rupanya. Lain kedai lain kot.. Tapi yang ni yang paling best.. Sumpah best!!! Tiga hari nina di sana, hampir setiap hari nina layan mee kolok ni..

So kalau anda semua ke sana, menu wajib untuk di cuba adalah Mee Kolok Sarawak..

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Percubaan menulis blog menggunakan Blackberry

Testing testing

ini hanyalah testing sahaja. seandainya berjaya, selepas ini saya akan aktif blogging. Yeay!!!



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Powered by ShowMeBlogger.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kejadian di dalam Train- ibu mengandung

Goood morninggg semua...

Hari ni saya naik train ke office.. Sekarang pun saya masih dalam train.. Saya terlambat sikit arini sebab bangun tak berapa nak awal kan.. Hehehe

Dalam train ni, ada 1 kejadian yang sering kita lihat.. Bila masing-masing sibuk untuk ke office, adalah juga timbulnya perbuatan selfish..

Citernya begini, ada seorang ibu mengandung ni.. Dia bersama husband dia, sama-sama nak pergi kerja.. Akak ni kena berdiri sebab semua tempat duduk full.. Pastu, suami dia mungkin kesian dengan wifenya yang mengandung tu sebab terpaksa berdiri,dengan gentlemannya dia or mungkin dia buang perasaan malu dia, dia main usap2 perut wife dia.. Wife dia dah segan dah.. Bila husbandnya pegang perut dia, dia tepis tangan.. Selepas tu, adalah seorang hamba Allah ni yang perasan akan kejadian ini.. Hamba Allah ni bangun and bagi tempat duduk tu kepada akak yang pregnant ni..

Itulah saja kisah saya untuk kejadian dalam train harini..oh yer, pukul 10am kejap lagi, saya ada meeting proofread untuk buku tokoh terkenal Malaysia.. Dari 10am hingga 3pm.. Huhu

Sekian, TAMMAT..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

DaripadaNya Kita Datang, KepadaNya Kita Kembali

AL-FATIHAH


Baru sebentar tadi saya menerima khabar sedih.  Seorang kawan yang lebih dikenali sebagai Sarah (saya menganggapnya kawan kerana dia merupakan adik kepada kawan baik saya) 
baru sahaja kehilangan seorang suami.

Suami beliau menghidap kanser paru-paru tahap tiga. Penyakit yang dihidapi oleh suami beliau baru sahaja dapat dikesan dan setelah di kesan, sudah di peringkat bahaya.  Beliau mempunyai seorang anak yang masih kecil; berumur setahun sebulan.  Usia perkahwinan juga masih lagi baru.

Kepada Kak Sarah, sabarlah menerima ujian Allah ini. Allah lebih menyayangi suami akak.  Nina tau akak kuat. Nina hanya mampu mendoakan moga akak tabah dan terimalah kehilangan ini dengan redha.


SESUNGGUHNYA, DARIPADANYA KITA DATANG DAN KEPADANYA KITA KEMBALI. 





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

FULLHOUSE

Makan-makan di Fullhouse, Jalan Yap Kwan Seng ni bagi meraikan ITA (officemate) yang dah tamat kontrak. Ita sekarang dh bekerja di tempat lain. 

Saya suka decoration Fullhouse ni tapi dia punya makanan, biasa-biasa saja..



"Buku" menu mereka menarik juga.  Mula-mula ingat magazine ker apa ker rupa-rupanya ada menu di dalamnya.  First time pegi time ni.



Me and Amrina (also my officemate).  Am khusyuk duk meneliti menu yang ada.



Nisa, Ita and Rehan.



Dun and Am ni husband and wife di office ku.  Satu pejabat, satu unit, meja sebelah menyebelah. hehe




Decoration at Fullhouse.


Soup of the day. Tapi saya tak makan pun sup ni. Tak gemar sangat.








Menu-menu yang kami semua order.  Fullhouse ada juga set lunch. harganya affordable lah.




Ita, aku miss ko weh. Dah lama gila tak jumpa ko. 




Posing jap

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Someday

"Someday You'll Cry For Me

Like I Cried For You

Someday You'll Miss Me

Like I Missed You

Someday You'll Need Me

Like I Needed You

Someday You'll Love Me

But I Wont Love You"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jom Support EARTH HOUR!

AUTOPUBLISH


Ketika entry ni terpublish, saya tiada di Kuala Lumpur. Saya sedang bercuti... Yeay!!!!!

Tapi even saya bercuti, saya tetap ingin ingatkan semua tentang Kempen EARTH HOUR.  Setiap tahun sejak diperkenalkan, saya memang menyokong kempen ini.  Saya tidak ketinggalan untuk memadamkan lampu bila kempen ini bermula. Alah, sejam jer kot. Takkan tak boleh kan. Kacang jer tu.

Tapi bila start jer padamkan lampu, saya akan pastikan saya berada di bilik tidur. Bila padamkan lampu, saya juga turut padamkan mata saya. Hehehe.. Tapi untuk Earth Hour kali ni, saya masih di tempat percutian. Tak pasti saya dapat menyokong kempen ni or tak untuk tahun ni. :(


Chop chop, apa EARTH HOUR ni? Ok, let me share some info with all of you guys.


Earth Hour started in 2007 in Sydney, Australia when 2.2 million individuals and more than 2,000 businesses turned their lights off for one hour to take a stand against climate change. Only a year later and Earth Hour had become a global sustainability movement with more than 50 million people across 35 countries/territories participating. Global landmarks such as the Sydney Harbour Bridge, CN Tower in Toronto, Golden Gate Bridge in San Francisco, and Rome’s Colosseum, all stood in darkness, as symbols of hope for a cause that grows more urgent by the hour.

In March 2009, hundreds of millions of people took part in the third Earth Hour. Over 4000 cities in 88 countries/territories officially switched off to pledge their support for the planet, making Earth Hour 2009 the world’s largest global climate change initiative.
On Saturday 27 March, Earth Hour 2010 became the biggest Earth Hour ever. A record 128 countries and territories joined the global display of climate action. Iconic buildings and landmarks from Asia Pacific to Europe and Africa to the Americas switched off. People across the world from all walks of life turned off their lights and came together in celebration and contemplation of the one thing we all have in common – our planet.
Earth Hour 2011 will take place on Saturday 26 March at 8.30PM (local time) 

---- info taken from Earth Hour

 Info dari Wikipedia pula mengatakan begini tapi lebih kurang jer lah maksudnya 

"Earth Hour merupakan acara tahunan yang diadakan oleh Tabung Alam Sedunia WWF, disambut pada hari Sabtu terakhir pada bulan Mac, yang mahukan kediaman dan pejabat untuk mematikan lampu yang tidak digunakan dan peralatan elektrik yang tidak digunakan selama satu jam untuk membangkitkan kesedaran ke atas perubahan iklim. Dikendalikan oleh WWF Australia dan Sydney Morning Herald pada 2007,[1] dan mendapat sokongan dunia pada 2008.


So what you waiting for? Lets Support This Campaign.....
When? On this Saturday, 26 March 2011 (Tomorrow)

At What time? Only One hour starts from 8.30 pm...


 picture taken from Google


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mood Jatuh Merudum

Kenapa boleh jadi macam ni ya? Saya pun tak tahu apa punca mood jatuh merudum sejak akhir-akhir ni. Yang pasti, keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan.

Bila ulser sudah sembuh, datang pulak yang lain. Batuk + sakit tekak + selesema.  Sekarang ni musim demam ker? Tapi takpa, orang kata sakit yang datang adalah untuk menghapus dosa-dosa kecil. Yer dok? hehe.....

Semoga kita semua diberikan kesihatan yang berpanjangan. Amin... Think positive!!!

p/s: Sejak akhir-akhir ni, kerap rasa berdebar-debar. Kenapa ya?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

JIKA SI DIA BUKAN MILIKMU DAN DOA PENDEKAT JODOH

Jika seseorang itu jodoh kita, dia tetap jodoh kita. Jika seseorang itu bukan jodoh kita, dia tetap bukan jodoh kita, walaupun apa pun yang kita lakukan, tidak ada gunanya memaksa diri mempertahankan. Dengan menyerahkan kepada ketentuan, lazimnya tuhan akan membuka jalan-jalan yang tidak pernah kita fikirkan.


 DOA ADALAH TERAPI PALING BAIK BAGI MANUSIA SEJAGAT. BERDOALAH, MENGADULAH KEPADA ALLAH, MINTALAH DGN ALLAH DGN RENDAH DIRI KERANA DIA YG MAHA BERKUASA.

‘jika Allah menolong kamu, maka tidak ada sesiapapun yang dapat mengalahkan kamu, dan jika Allah membiarkan kamu(tidak memberi pertolongan) maka siapakh gerangan yang dapat menolong kamu (selain) daripada Allah sesudah itu? [al imraan:170]
pohonlah dari Allah, Tuhan yang Maha Baik dan Penyayang.

jika kau meletakkan harapan padaNya, menyatakan kecemasan dan mengharapkan kebergantungan kepadaNya, maka sesungguhnya Allah amat suka sedemikian.

tapi jika kau pilih anak Adam juga untuk diminta sesuatu hajat, impian dan pertolongan, maka itulah selemah-lemah tempat bergantung.
mintalah pada Allah yang tidak pernah menutup pintu pemberian. Allah murka jika kamu tidak meminta dariNya, sedangkan anak Adam, marah apabila kau meminta-minta daripada mereka.
tak ingatkah kau dulu, tatkala kau berharap pada manusia, betapa teruknya telah kau dikecewakan?

lupakah kau satu masa dahulu, kau pernah meletakkan harapan pada manusia, dan akhirnya betapa takut dan cemasnya manusia itu dengan harapan yang kau letakkan pada pundaknya?


P/S : jika dia bukan milik kita pasrahlah dengan kehendak yang ditentukan….Allah adalah yang terbaik dia tahu ape yang terbaik untuk kita….




--->> Entry ni saya copy dari blog Nalin .. Thanks Nalin, kasi saya copy entry ni. Sangat-sangat bermanfaat untuk renungan semua :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bonda Yang di-Pertuan Agong Mangkat

 Bonda Yang di-Pertuan Agong Mangkat

KUALA LUMPUR, 21 Mac (Bernama) -- Bonda Yang di-Pertuan Agong, Tengku Ampuan Bahriya Sultan Alam Shah mangkat di Hospital Seri Kota, Kelang, Selangor pada pukul 1.22 pagi Isnin.

Jenazah almarhum dijangka dibawa pulang ke Kuala Terengganu pada pukul 10 pagi ini melalui Pangkalan Udara Tentera Diraja Malaysia Subang, kata Setiausaha Sulit Kanan Yang di-Pertuan Agong Datuk Mohd Zuki Ali dalam satu kenyataan di sini hari ini.

-- BERNAMA 


AL-FATIHAH

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

JAR OF HEARTS - Christina Perri

Hari ni sehari di office, saya duk melayan lagu ni. Sangat best lagu ni.. Lirik nya sangat bermakna. Jom layan.....

__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________

 I know I can't take one more step towards you
Cause all that's waiting is regret
And don't you know I'm not your ghost anymore
You lost the love I loved the most

I learned to live half alive
And now you want me one more time

And who do you think you are
Running 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are


I hear you're asking all around
If I am anywhere to be found
But I have grown too strong
To ever fall back in your arms

And I've learned to live half alive
And now you want me one more time
And who do you think you are
Running 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are

Dear, it took so long just to feel alright
Remember how to put back the light in my eyes
I wish I had missed the first time that we kissed
Cause you broke all your promises
And now you're back
You don't get to get me back

And who do you think you are
Running 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Don't come back at all

And who do you think you are
Running 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don't come back for me
Don't come back at all
Who do you think you are?
Who do you think you are?
Who do you think you are?

More lyrics: http://www.lyricsmode.com/lyrics/c/christina_perri/#share


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ouchh ulser ini membunuh seleraku..

Dua tiga hari ni selera makan macam menjauh jer.  Gara-gara ulser yang ada kat gusi ni. Dan hari ni, macam ada 1 lagi tempat ulser. Bawah lidah.....

Oh,  ulser buatkan selera kita terbang macam tu jer. Hidanglah makanan yang best-best pun tapi kalau dah ada ulser, mampu pandang jer lah. Pedih woo....

Saja jer nak bercerita pasal ulser ni. Nak manja-manja sikit..heheheh..Jangan marah yer....

Oh yer, dari minggu lepas saya tak sempat nk update entry baru. Dalam draf dah ada cuma tak publish jer. 

Nak tau, Jumaat minggu lepas, saya dapat arahan dari bos untuk join meeting untuk membuat kapsyen untuk Buku Coffee Table Book Che Det. Buku ini dalam proses akhir dah.  Pasni dapat jumpa Che Det masa pelancaran buku ni.. yeay!!!

Sebenarnya bukan meeting sangat pun tapi lebih kepada work grouping. Nak gempak panggilah meeting. Work grouping ni bermula kul 3 petang hingga kul 9 malam. Mak aih... Cramp badan duk atas kerusi mengadap laptop jer. Ingatkan habis lah hari Jumaat lepas tapi rupa-rupanya tidak.

Work grouping ni bersambung hari Isnin dari kul 10 pagi hingga 8.00 malam... Hari Isnin tak sempat siapkan, bersambung lagi ke hari selasa. Hari Selasa pun sama. Bermula kul 10 pagi sampai malam. Tak siap jugak lagi, sambung hari Rabu (16 Mac 2011), dari kul 3 petang sampai 8 malam juga.

Ha ko... work grouping ni memang lama dan memenatkan but i really enjoy.... Sebab menambahkan ilmu-ilmu di dada dan menambahkan maklumat-maklumat yang penting yang boleh dikatakan menjadi sejarah penting dalam hidup... Kahkahkah.. Ayat takleh blah....hehehe

Kerja dengan organisasi media, memang best. 1st u dapat kenal dengan ramai orang. Tu yang penting. 1 lagi, dapat tambah ramai kenalan sebab saya memang kena berhubung dengan agensi-agensi media lain; dalam dan luar negara.... Seronok... Hingga hari ni, saya tak percaya saya membuat kerja lari dari bidang yang saya belajar. cuma yang sama, saya masih berhubung dengan pelanggan......

Ok...... nak pergi cari makanan jap. Lapar.. Makan sikit-sikit takpa janji kenyang. Ulser oh ulser......

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tambahan RM4 Bln Subsidi Jika Harga Minyak Tidak Diselaras, Kata Najib

Jarang dah baca paper sekarang. So masa buka web BERNAMA.com tadi, saya rasa nak share apa yang saya dah baca tadi. Kawan-kawan pernah cakap kat saya macam ni "apa lah ko ni....kerja ngan company media tapi current issue pun tak tau....."...kahkahkah..padan muka saya. So berita pasal subsidi ni saya dah tahu lah.... :p


Tambahan RM4 Bln Subsidi Jika Harga Minyak Tidak Diselaras, Kata Najib

KUALA LUMPUR, 9 Mac (Bernama) -- Kerajaan dijangka menanggung RM4 bilion dalam subsidi sekiranya tiada pelarasan dibuat terhadap harga minyak, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak Rabu.

Beliau berkata ini merupakan tambahan kepada RM10 bilion dalam subsidi yang diperuntukkan untuk tahun ini.

"Sama ada terdapat keperluan untuk menyelaras harga minyak, ia akan bergantung kepada inflasi," kata beliau pada sidang akhbar selepas taklimat Lembaga Bank Negara Malaysia di sini hari ini.

"Kenaikan mendadak harga minyak disebabkan ketidaktentuan dan perkembangan di Timur Tengah akan menjadi ancaman terbesar terhadap pertumbuhan ekonomi global," kata beliau.

Najib, yang juga Menteri Kewangan berkata kerajaan komited kepada program rasionalisasi subsidi tetapi ia akan dilaksanakan secara perlahan-lahan dan disasarkan terhadap rakyat berpendapatan rendah dan pertengahan.

Perdana Menteri berkata defisit kerajaan akan bergantung kepada jumlah perolehan yang diperoleh kerajaan berbanding dengan berapa banyak peningkatan subsidi, khususnya jika tiada semakan semula dari segi harga petrol, diesel dan perkara yang lain.

Beliau berkata langkah berkenaan akan diambil sekiranya harga terus meningkat melebihi tahap kritikal dan memberi kesan kepada pertumbuhan ekonomi global.

Ini termasuk memastikan permintaan domestik terus pada paras yang tinggi, terutamanya penggunaan persendirian dan pelaburan oleh sektor swasta, kata beliau.

"Pelaburan sektor swasta telah berkurangan sejak beberapa tahun lepas tetapi dengan pengenalan ETP (Program Transformasi Ekonomi) dan projek permulaan (EPP), pelaburan sektor swasta dijangka terus meningkat," ujar beliau.

"Peningkatan berterusan inflasi, akan terus memberi kesan terhadap pengguna," kata Perdana Menteri.

Krisis hutang negara masih boleh diurus, kata beliau.

Najib berkata pada masa ini, tidak keperluan untuk pakej rangsangan kecuali terdapat kemelesetan ekonomi dunia yang teruk.

"Apa yang kita lihat sekarang ialah pertumbuhan rendah sederhana," katanya.

Najib berkata dengan terdapat peningkatan trend dari segi harga hartanah, ia masih boleh diurus dan kerajaan memantau trend harga berkenaan.

"Kita juga melihat kepada bekalan, sama ada bekalan rumah mencukupi dalam lingkungan RM200,000 di Lembah Klang."

Najib berkata krisis kewangan yang berlaku di Amerika Syarikat tidak akan berlaku di Malaysia memandangkan terdapat kawal selia yang ketat.

"Kerajaan komited untuk mencapai pertumbuhan yang disasarkan sebanyak enam peratus setahun melalui projek-projek ETP dan memastikan permintaan domestik pada paras yang kukuh.

"Bagaimanapun, terdapat beberapa cabaran kerana pertumbuhan dunia yang perlahan berbanding dengan 2010 dan ini mempengaruhi eksport barangan pembuatan."

Beliau berkata sektor perbankan masih kekal kukuh, menyumbang 11.6 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar pada 2010.

Dari segi hutang isirumah yang dilaporkan meningkat, beliau berkata ia masih boleh dikaswal walaupun pada peringkat individu terdapat kebimbangan yang orang ramai tidak seharusnya terlebih pinjam.

Kerajaan memantau keadaan berkenaan, kata beliau dan menambah yang pinjaman tidak berbayar masih di paras rendah.

Dari segi penyertaan ekuiti bank asing, Perdana Menteri berkata terdapat trend yang meningkat dan ia akan dipertimbangkan atas dasar merit.



-- BERNAMA




 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kembalikan Senyumanku...

Khamis 3 March 2011 

Terima panggilan kecemasan dari emak yang mengatakan Aki (atuk) ku tenat. Tak buang masa, terus minta kebenaran dari bos untuk pulang ke Kemaman dengan kadar yang segera...

Alhamdulillah, 3 jam memandu dari KL ke Kemaman (5.30pm-8.30pm), sampai sana terus pergi rumah Aki. Aki semakin stabil. Alhamdulillah, syukur ya Allah.



Ahad 6 March 2011

9.20 am:  Terima panggilan dari emak. Masa ni tengah mamai sebab baru jer bangun tido.  Sudah bagi salam kat mak, rupa-rupanya ada berita tak gembira.

Mak : Ain (family panggil saya Ain tapi kawan-kawan panggil saya Nina), sabar banyak-banyak....Jangan terkejut yer....

Saya: Yer Mak. Apa dia? (Dalam keadaan yang dah sedia, saya tau tentu ada berita sedih yang akan Mak bagitau. Berita kematian mungkin & dalam kepala terus ingat Aki)
Mak : Ain (sebak), Ayah Tam dah meninggal.

Saya : Ha???????????? Innalillah...

Mak : Ayam Tam dah meninggal pagi tadi. Accident. Dilanggar lari.

Saya : Ya Allah. Baru jer jumpa Ayah Tam Jumaat aritu.

Terus tangan saya menggigil. Sungguh saya tidak bersedia dengan berita ini. Pemergian Ayah Tam sangat-sangat memeranjatkan. Saya rapat juga dengan Ayah Tam kerana selepas Abah saya meninggal, Ayah Tam lah menjadi tempat kami adik beradik bercerita. Kini, Ayah Tam dah tiada.  Semoga orang yang melanggar Ayah Tam tu akan tampil untuk menyerah diri.  Tolonglah...

Dan kini, setelah 4 hari Ayah Tam meninggal dunia, saya masih terbayang kan wajah Ayah Tam. Serius saya rindu Ayah Tam.


Ayah Tam dalam kenangan :"(

Banyak juga dugaan yang mendatang sekarang. Namun saya tahu saya perlu tabah.



Kembalikan Senyumanku :"(


Terima kasih kerana sudi membaca entry ini.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cerita Lama- Wedding Abg Faizal

Al-kisahnya, wedding Abang Faizal ni dah lama lepas. Dah lama sangat sebenarnya nak bercerita pasal kejadian ni tapi nak buat caner, kebizian yang takleh dielakkan (alasan lagi!!).. Because dah lama sangat duk terperap dalam draf, so nak tak nak kenalah buat story telling sket pasal wedding Abang Faizal nih. Sori bro...Dan sory juga kepada yang membaca. Hehehehe.... Oh lupa, Abang Faizal ni kawan baik My sis, Acik.


Tarikh kejadian: 12 Disember 2010
Tempat Kejadian: Dewan di Setapak Indah (tak tau nama apa entah dewan tu...hehe)
Time: 11.00 am ke atas.
 



2 orang budak perempuan kat atas ni adalah sepupu saya & anak saudara Abang Faizal. Nama Abby & Dayang. Budak-budak ni berkenalan time wedding ni lah.  Berkenalan sekejap jer terus jadi mesra.  Comey jer....


Ni adalah isi kambing bakar. Best tu tak da lah best sangat tapi boleh lah.  Dalam keadaan perut yang kosong + lapar, apa-apa makanan pun jadi best. Yer dok? hehe



Azhani & her sister, Azhana.  Time ni Azhana kebetulan datang rumah kami so dengan dia-dia skali saya paksa ikut ke kenduri kahwin abg Faizal ni.  Dia pun dengan rela hati nak ikut sebab lapar. Hehe.  Gambar ni terpaksa di black & white kan because gambar ni sedikit blur. So ni kira cover line lah ni.. kahkahkah



Ni first time pakai tudung gaya macam ni masa kenduri ni. Sehari sebelum tu gi beli tudung ni kat pasar malam Jalan TAR. Tak selesa pakai macam ni sebenarnya. Almaklumlah, First time kan. What do you expect? Kahkahkah.



Azhani & Azhana = Makan jangan tak makan.



Ha, percaya dah lah kan kejadian ni berlaku pada 12 Disember 2010 kan. Ni dari pihak pengantin lelaki kepada tetamu. Terima Kasih Abang Faizal :)




Me & Azhani. Posing-posing dulu sementara menunggu ketibaan pasangan pengantin.




Hiasan meja. Dah sampai tahap bosan lah ni kalau gambar macam ni pun nak snap. Huhu




The pelamin. Simple tapi cantik. I like this pelamin. Decoration of the pelamin tu, kakak saya yang buat. Pakai hentam jer katanya.  Dia buat secara main-main pun menjadi cantik tapi kalau bagi kat saya buat secara serius pun belum tentu leh jadi macam ni.  Oh yer, saya bukanlah insan yang berseni (pengakuan yang jujur dan ikhlas. kahkahkah)



My sister, Acik.



Pengantin pada hari kejadian - Abang Faizal & Kak Weyn.  Semoga kekal hingga ke akhir hayat. Amin :)



Cenderahati untuk tetamu yang datang juga. Saya yang buat cenderahati ni. Oh jangan terpedaya. Saya just tampal riben & tampal sabun tu jer. Yang bakul mengkuang ni ditempah dari Terengganu. Murah jer u olss...




Me & my cousin - Abby. Comey budak ni. Tahun depan masuk darjah 1 dah (kalau tak silap lah.)



Ni anak kawan kakak saya. Namanya tak ingatlah. Tapi budak ni cute jugak.  Baik jer dia sebab tak kisah siapa-siapa pun yang nak dukung or main-main dengan dia.  Mmuah :)



Suka snap gambar mereka berdua ni.  Gandingan mereka berdua membuatkan mereka kelihatan comel sangat. *yer, saya suka budak-budak sebenarnya* ... Hehe



Gambar candid. Sian acik dia tak perasan gambar ni di snap. Bunga telur ni pun acik yang buat. Dia memang seorang yang kreatif! Salute you...


Sekian lah cerita tentang Wedding Abang Faizal ni. 

Terima kasih kerana sudi membaca entry ni :)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lagu yang menyentuh perasaan - What Are Words by Chris Medina

Perghh...

Bila hayati lirik lagu ni, sangat2 menyentuh perasaan ku.  Lagu ni mempunyai maksud yang sangat mendalam. Punyalah dia cintakan tunang dia walaupun tunang nya tu dah tak mampu berbuat apa2.


Chris Medina - What Are Words :)

Anywhere you are, I am near
Anywhere you go, I’ll be there
Anytime you whisper my name, you’ll see
How every single promise I keep
Cuz what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most

What are words
If you really don’t mean them
When you say them
What are words
If they’re only for good times
Then they don’t
When it’s love
Yeah, you say them out loud
Those words, They never go away
They live on, even when we’re gone

And I know an angel was sent just for me
And I know I’m meant to be where I am
And I’m gonna be
Standing right beside her tonight

And I’m gonna be by your side
I would never leave when she needs me most

What are words
If you really don’t mean them
When you say them
What are words
If they’re only for good times
Then they don’t
When it’s love
Yeah, you say them out loud
Those words, They never go away
They live on, even when we’re gone

Anywhere you are, I am near
Anywhere you go, I’ll be there
And I’m gonna be here forever more
Every single promise I keep
Cuz what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most

I’m forever keeping my angel close

Ni plak video yang menjadikan dia terkenal. Dan sesungguhnya saya kagum dengannya, Seorang yang setia



*For this entry, saya membuang lagu di blog ini. sama-samalah kita hayati nya. meleleh air mata tengok video ni....huhu*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dia Milikku :)

Lagu Dia Milikku ni sangat dekat dengan diriku sekarang. 

Tak tahulah kenapa. Even my caller ring tone pun saya guna Dia Milikku.  Dia Milikku - terlalu general maksudnya. Tapi bagi saya, lagu ni sangat2 bermakna sekarang.

Seandainya "Dia" milik saya, pergi ke planet paling jauh sekalipun, "Dia" tetap milik saya tetapi seandainya telah Allah takdirkan "Dia" bukan milik saya, saya mengejar "Dia" 24 jam sekalipun, "Dia" tetap bukan milik saya.

Betul kan? Saya berpegang kepada kata-kata "Dia" - JODOH, PERTEMUAN,  adalah di tangan tuhan.  Sebab itulah saya betul-betul redha sekarang.  Mood saya ketika ni, ntahlah.. Sukar untuk digambarkan.

Ni lirik lagu DIA MILIKKU

Semula ku tak tahu
Engkau juga kan ingin memilikinya
Bukankah ku lebih dulu
Bila engkau temanku
Sebaiknya tak mengganggu

Reff I :

Dia untukku
Bukan untukmu
Dia milikku
Bukan milikmu
Pergilah kamu
Jangan kau ganggu
Biarkan aku
Mendekatinya

Kamu
Tak akan mungkin
Mendapatkannya
Karena dia
Berikan aku
Pertanda cinta
Janganlah kamu banyak bermimpi...ohh
Dia Untuk aku

Bukankah belum pasti
Kamu juga kan jadi
Dengan dirinya

Dia yang menentukan
Apa yang kan terjadi
Tak usah mengaturku


Reff II :

Dia untukku
Bukan untukmu
Dia milikku
Bukan milikmu
Lihatlah nanti
Lihatlah saja
Biarkan aku
Mendekatinya

Kamu
Tak akan mungkin
Mendapatkannya
Karena dia
Berikan aku
Pertanda juga
Janganlah kamu banyak bermimpi oohh

Kusarankan engkau mundur saja...ooo



p/s: I will Fight For This Love :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Emergency Call

Patutlah hati ni rasa ingin pulang ke kampung....

Rupa-rupanya ada berita buruk yang saya terima tadi.  Atuk kesayangan saya sekarang tenat.  Saya kena pulang ke Kemaman sekarang juga.  Tadi saya dah minta kebenaran dengan Encik Bos untuk pulang ke kampung.  Saya kena sampai sebelum apa-apa terjadi.  Saya tidak mahu menyesal dan menjadi cucu yang tidak mengenang budi.  Saya tidak mahu menyesal. Yer saya tidak mahu menyesal.  Masa balik cuti CNY bulan lepas, atuk saya bagitau abang saya bahawa dia mahu berjumpa saya. Tapi kerana banyak hal yang perlu dibereskan, saya tidak sempat untuk melawat atuk saya. Dan kini saya menyesal.

Saya berharap sangat saya sempat jumpa atuk saya malam nanti.  Semoga Allah makbulkan doa saya. Saya takut!

Ya Allah, berikan kesempatan kepadaku untuk berjumpa orang yang ku sayang. Amin

Tolong doakan semoga saya selamat sampai ke Kemaman. Dan Semoga saya selamat kembali ke KL nanti.  Semoga perjalanan selama 3 jam sebentar lagi smooth jer..


Terima kasih kerana sudi membaca entry saya ni. :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Terasa mahu pulang ke kampung

Bila duduk berjauhan dari family, kerinduan sangat2 tak boleh dielakkan.

Even saya dah tinggal di KL ni almost 3 years, tapi home sicks masih  menebal dalam diri ini. Saya rindukan family saya, emak saya, & paling dirindu, anak saudara yang paling kecil. Namanya Qalesya. 



Nak Balik Kampung!!!!!


Terima kasih kerana sudi membaca entry saya yang tak seberapa ni....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...