RSS

Bersabar dalam berdoa

Assalamualaikum semua.... di sini nina nk share something ngan semua...

kadang-kadang timbul juga perasaan, kenapa bila kita berdoa Allah lambat makbul... so di sini, sy nk share something ngan semua sebagai ingatan utk diri nina & kawan2...

Bersabar Dalam Berdoa

Hadith :
Dari Abu Hurairah r.a bahawa nabi SAW telah bersabda:”Allah sentiasa memperkenankan doa seorang hamba selama doa itu tidak mengandungi (perkara) dosa, (perkara yang) memutuskan silaturrahim dan selama tidak meminta supaya cepat-cepat diperkenankan.” Lalu baginda ditanya oleh seseorang:”Apa maksudnya meminta dicepatkan?”Jawab baginda:”Umpamanya seseorang itu berkata dalam doanya:”Aku telah berdoa, aku telah berdoa tetapi aku belum melihat doaku diperkenankan. Lalu aku putus asa dan berhenti berdoa.”

(Muslim) 

Huraian:
Betulkah setiap doa akan dikabulkan oleh Allah ? Mungkin ada antara kita yang telah berdoa sesuatu namun tidak merasakan keberhasilannya.

Selaku hamba, kita harus menyedari bahawa kita tidak berhak memaksa Allah kerana kitalah yang berhajatkan sesuatu bukan sebaliknya.
Sesungguhnya Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita atau mungkin Allah mempunyai ketentuan lain yang tidak kita ketahui.

Mungkin juga doa kita bukan tidak dikabulkan tetapi ditunda waktunya atau diganti dengan yang lebih baik. Nabi Zakaria a.s adalah contoh manusia yang sangat kuat nilai kesabarannya.

Baginda telah puluhan tahun berdoa agar dikurniakan zuriat namun belum dikabulkan Allah.
Antara isi doa baginda ialah: “Ya Tuhanku, sesungguhnya tulangku telah lemah dan kepalaku telah ditumbuhi uban, dan aku belum pernah kecewa dalam berdoa kepada Engkau, ya Tuhanku. (Maryam:4) sehingga pada akhirnya Allah SWT memakbulkan permintaan baginda dengan mengurniakan seorang anak lelaki bernama Yahya.
Begitulah sikap yang seharusnya kita contohi iaitu jangan sekali-kali kecewa dalam berdoa.
Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

*dari mStar Online  


Justeru semua, sabarlah dalam berdoa... :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

ynn said...

lepak baca entry awk jap...nice...;D

sekamar rindu said...

salam...

sabar bukan saja dalam doa saja malah meliputi seluruh kehidupan..:)

enty yg best,,tq atas perkongsian ini..

ainnina said...

rieyana: hai...dtg lah lepak selalu yer...hehe

sekamar rindu: betul tu awk....mmg dlm hidup kita ni kita kena sentiasa sabar kan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...